Basketbol Haberleri

16 Mayıs 2014 Cuma

SÖYLESENE BİZE HOCA, TAKIM NİYE KAZANAMIYOR?




       Euroleague’in basketbolseverler tarafından en çok beklenen bölümü sonunda geldi çattı. Sezon başlarken bütün takımların ve taraftarların rüyalarını süsleyen Euroleague şampiyonluk kupasına giden yolun son durağı bu sene Milano’da düzenleniyor. Zorlu serilerden geçerek “Final Four” oynamaya hak kazanan ekipler Real Madrid, Barcelona, CSKA Moskova ve Maccabi Tel Aviv takımları oldu ve bu heyecan fırtınası CSKA Moskova – Maccabi Tel Aviv maçıyla başladı.
İki takım da Euroleague Play-Off aşamasında çok sert takımları eleyerek Milano’ya geldi. CSKA Moskova, her ne kadar Obradovic döneminin ardından eski gücünden uzak olsa da Final Four’ların gediklisi Panathinaikos’u 3-2 ile geçerken, Maccabi Tel Aviv ise çoğu çevrelerce favori bile gösterilmemesine rağmen,  EA7 Milano’yu 3-1’le geçerek Milano biletini kaptı. Shawn James gibi önemli bir uzunun eksikliği Maccabi için önemli bir handikap oluşturuyordu. Bunun üzerine zaten bireysel olarak daha iyi oyunculara sahip olan CSKA’nın şampiyonluk açlığı da eklenince maç öncesi ibre CSKA tarafına doğru kayıyordu. CSKA tarafının en büyük soru işareti ise “Acaba Teodosic ne yapacak ?” sorusuydu. Hepimizin bildiği gibi Avrupa’nın en elit oyuncularından olmasına rağmen,  Sırp Oyun Kurucu’nun “önemli maç” karnesi pek parlak değildi.
      
       İtalyan Koç Messina çoğu zaman olduğu gibi Kaun-Vorontsevich-Khryapa üçlüsünü bir arada kullanarak maça üç uzunla başladı. Bu şekilde ribaundlarda ve pota altında üstünlüğü ele almayı planlıyordu ve maçın başında Messina’nın planı tutmuş gibi gözüküyordu. Maccabi hızlı hücumlarla sayı arayıp tempoyu yükseltmeye çalıştı ancak CSKA sürekli üstün olduğu pota altından oynayarak rahat sayılar üretti. Bunun yanında ribaundlarda da rakibine üstünlük sağlayan Rus ekibi 14-8 öne geçti ve Maccabi molası geldi. Molanın ardından “dev adam” Sofo’nun oyuna girmesiyle dengeler bir anda değişti. Karşısında neredeyse kendisinin yarısı kadar olan Hines’ı bulan Sofo oldukça etkili oynadı ve Maccabi, Hickman’ın  basket-faulu ile serisini 6-0’a taşıdı. Maça 14-14 denge gelmesinin ardından CSKA molayı aldı. Mola sonrası Khryapa’nın turnikesi ve Sony Weems’in serbest atıştan bulduğu sayıyla CSKA Moskova ilk çeyreği 19-16 önde tamamladı. İlk çeyrele ilgili en ilginç nokta,  iki takımın da üç sayılık isabet bulamamasıydı.

       İkinci çeyrek hızlı başladı. Maccabi yine ilk çeyrekte olduğu gibi tempoyu artırarak hücum etmeye ve sayı bulmaya çalıştı. CSKA ise düzenli olarak organize set oyunlarını oynamaya devam etti. Sofo’nun oyunda olması Maccabi’li oyuncuları sürekli onun üzerinden oynamaya yöneltti. Sofo’nun da yorulmasıyla birlikte Maccabi hücumları verimsizleşmeye başladı. Skor her ne kadar yakın gitse de maçın kontrolü Rus ekibine geçti. Maçın ilk üçlüğü ise 2. Çeyreğin 2. Dakikasında yılların eskitemediği adam David Blu’dan geldi. Teodosic’in Blu’ya cevabı ise gecikmedi. Sırp oyun kurucu bulduğu üç sayılık isabet yanında bir de faul almayı başardı ve Blu’nun üç sayılık basketine dört sayılık bir hücumla cevap verdi. Çeyreğin son beş dakikasına girilirken kaçan Maccabi şutunu Tyus tipledi ve çeyreğin ikinci yarısına 31-27 lik CSKA Moskova üstünlüğüyle girildi. Bu bölümde özellikle savunmada vites arttıran CSKA rakibine tam dört dakika boyunca sayı şansı tanımadı ve ilk yarıyı CSKA Moskova takımı 38-30 önde tamamladı.

       Üçüncü çeyreğe Kaun’un smacıyla başlayan Rus temsilcisi farkı çift hanelere çıkardı. Ardından Blu’nun bulduğu üç sayılık isabet ile fark yedi sayıya inse de Micov ve Hines’ın bulduğu turnikelerle CSKA farkı on bir sayıya çekmeyi başardı. Atılan karşılıklı basketlerin ardından Devin Smith sahne aldı ve attığı üç sayılık basketle Maccabi’yi oyunda tuttu. Ama Smith’e cevap gecikmedi. Fridzon bulduğu üç sayılık basket ile farkın kapanmasına izin vermedi. Çeyreğin ikinci yarısına girilirken CSKA ağırlığını iyice hissettirmeye başladı. Savunmasını yukarı çeken Rus ekibi hücumda da verimli oynayınca skorda 55-40’ı yakalayarak on beş sayılık bir avantaj elde etti Çeyreğin son dakikasında ise Maccabi’nin destansı geri dönüşü başladı. Rice’ın serbest atış çizgisinden bulduğu sayıların ardından Ricky Hickman’ın üç sayılık isabeti geldi ve üçüncü çeyrek 55-45 CSKA’nın üstünlüğüyle geçildi.

       Son çeyreğe Maccabi anahtarları Tyrece Rice’a vererek başladı. Rice’ın birebir zorlamasının ardından Teodosic’i geçerek bulduğu tunikeyle çeyreğin ilk basketi Maccabi takımından geldi.  Rice’a Kaun turnikeyle cevap verdi ve farkı on sayıda tutmayı başardı. Ardaından iki takım da hücumlardan boş dönmeye başladı. Birebir zorlamalara devam eden Maccabi, Alex Tyus’un bulduğu iki basketle farkı altı sayıya kadar çekti ancak onlara “dur” diyen bulduğu üç sayılık basketle Viktor Khryapa oldu. Maccabi ise inadını devam ettirdi. David Blu ve Ricky Hickman iki hücumda üst üste üç sayılık isabetler sağladılar ve maçın bitimine dört dakika kala fark beş sayıya indi. Hickman’ın üçlüğünün ardından Maccabi taraftarı iyice havaya girdi ve Milano’yu adeta Nokia Arena’ya çevirdiler. Taraftarın da etkisiyle birlikte Maccabi rüzgarı arkasına aldı. Messina, Aaron Jackson’ı oyuna alarak çeyreğin başında birebirlerle takımını sırtlayan  Rice’ı durdurmayı başarmıştı ancak maçın bitimine üç dakika kala Jackson sakatlanarak yerini Teodosic’e bırakmak zorunda kaldı. Sakatlığın ardından ilk Maccabi hücumunda Rice, Teodosic’i bir kez daha çok rahat geçti ve turnikeyi bırakarak farkı üç sayıya indirdi. Bu baskete Sony Weems her ne kadar bulduğu Mid-range atışla cevap verse de günün sıcak ismi David Blu CSKA potalarına bir üçlük daha yolladı ve maçın bitimine 13.5 saniye kala farkı bir sayıya indirdi. Son hücumda CSKA topu kenardan oyuna soktu ancak belki de maçın o ana kadarki en iyi oyuncusu Khryapa, maçın en önemli anında, maçın en önemli topunu elleriyle rakibe hediye etti. Hızla potaya yönelen Rice turnikeyle hücumu noktaladı ve maçın bitimine saniyeler kala Maccabi maçta ilk kez öne geçti. Son saniyede Sony Weems’in üç sayılık atışı isabetli olmayınca Maccabi Tel Aviv maçı destansı bir şekilde 68-67 galip bitirerek finale yükseldi.

       Böylelikle CSKA Moskova takımı son dönemde alıştığı üzere bir kez daha Euroleague’de hüsrana uğradı. Yıllardır Avrupa’nın en çok para harcayan ekibi ünvanını başkalarına kaptırmayan Rus temsilcisi buna rağmen son altı senedir şampiyonluğa ulaşamıyor ve “loser” etiketi artık iyice üzerlerine yapışmış durumda.  Unutulmaz 2012 Finalinde Olimpiakos’a karşı 19 sayı öne geçmelerine rağmen verdikleri şampiyonluk hala unutulmamışken üzerine bir kez daha 15 sayı öndeyken ve maçın tüm kontrolü ellerindeyken bu maçı kaybetmeleri gösteriyor ki “loser” etiketi bu takımın üzerinden kolay kolay çıkmayacak.  

İşte Son Saniyelerde Gerçekleşen Maccabi Mucizesi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder